Home SPORT
SPORT
WANDELEN ROND ZWALUWENBURG PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door JHB   
zondag, 13 februari 2011 17:14

We hebben zondag 13 februari een wandeling (13 km.) gemaakt in de bossen van het Gelders Landschap nabij Elburg. Een groot deel van de wandeling ging over delen van Zwaluwenburg. Zwaluwenburg is een kasteel en landgoed, noordelijk gelegen van het dorp 't Harde, op de Veluwe in de gemeente Elburg in de Nederlandse provincie Gelderland.

 

 

 

 

De vroegste vermelding stamt uit 1326, toen het goed beleend werd aan het geslacht Van Wijnbergen. In 1728 werd op de fundamenten van het kasteel Wijnbergen het landhuis van tegenwoordig gebouwd door Anthony Zwier van Haersolte en zijn vrouw Coenradina van Dedem, met twee bijgebouwen, welke middels kwartronde verbindingen aan het huis zijn verbonden, hetgeen bijzonder is. De bijgebouwen werden in de 19e eeuw nog uitgebreid. Vanaf 1 juli 1973 is de Stichting Het Geldersch Landschap eigenaar van landgoed rondom het huis en naaste omgeving. Het huis zelf, plus het gebied binnen de gracht is particulier bezit, en niet toegankelijk voor het publiek.

 

 

 

Laatst aangepast op zondag, 13 februari 2011 20:18
Lees meer...
 
WANDELEN KRAGGENBURG PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 29 januari 2011 20:24

Vandaag, 29 januari 2010, hebben een wandeling (16 km) gemaakt in de bossen en de omgeving van Kraggenburg. Kraggenburg is een dorp in de Noordoostpolder met ongeveer 1500 inwoners. Het dorp is gelegen ten zuidoosten van de hoofdplaats Emmeloord.

Geschiedenis

De plaats Kraggenburg ontleent haar naam aan een lichtwachterswoning annex tolhuis dat nu bekend staat als Oud Kraggenburg. Het behoort, naast historische panden op Schokland, tot de oudste bebouwing in de Noordoostpolder. Het oorspronkelijke houten huisje verging in een vliegende storm en werd in 1876/1877 vervangen door de stenen woning die er nu nog staat.

19e eeuw

In het midden van de negentiende eeuw stelde "De Naamloze Maatschappij ter verbetering van den handelsweg over het Zwolse Diep" zich ten doel om door middel van in de Zuiderzee aangelegde leidammen de scheepvaartweg vanuit Zwolle en Overijssel aanzienlijk te verbeteren en verzanding van de Overijsselse Vecht tegen te gaan.

Voor de aanleg van de leidammen werden "kraggen" gebruikt: drijvende stroken vast ineengegroeide zoden van riet en waterplanten. Die kraggen waren voor een spotprijs te koop in de omgeving van Wanneperveen, Dwarsgracht en Giethoorn waar door ontvening grote watergebieden waren ontstaan.

 

Laatst aangepast op donderdag, 03 februari 2011 16:41
Lees meer...
 


Banner
Copyright © 2022 BIJKERKWEB. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
 

WEERBERICHT

MambWeather
Amsterdam
--- °C
Amsterdam °C | New York °C | Tokyo °C
[Details]